Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi Tarihçesi ve Özellikleri

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi Tarihçesi ve Özellikleri
1986 yılında Paşa Hüseyin Efendi tarafından, Ordu il Merkezi Selimiye Mahallesi, Taşocak Caddesi ile Erkoç Sokağı kesiştiği köşede yaptırılmıştır. Konağın ahşap malzemesi Romanya dan getirilmiştir. 625 metrekarelik bahçe alan üzerine inşaası gerçekleştirilmiştir. Yapımı İstanbullu bir usta tarafından yapılmıştır. 

Paşa Konağı, 19. Yüzyıl sivil mimarimizin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Konağın zemini dâhil olmak üzere üç katlı olmaktadır. Konağın birinci ve ikinci katını ayıran silme ile birlikte, binanın köşe taraflarında yer alan kaideli ve baskılı yarın sütunlar mevcuttur. Konsolları destekleyen bitkisel motifli söve taşı ile çevrelenen üstün saçaklı pencerelerin de taş işçiliği görülmektedir. 

Konağın dış cephesine merdiven, balkon, bahçe duvarı, çatı kenarlarındaki işlemeleri taşlar ve korkuluklar hareket kazandırmıştır. Konağın bahçesinde orijinal taş ocak ve fıskiyeli bir havuz bulunmaktadır. 

PaşaKonağı, birinci ve ikinci kat tabanı ahşap, zemin katı taş döşeme olmaktadır. Tavanlar ahşap kaplama, üst katındaki sofanın ahşap tavanı ise yağlı boya desenleriyle süslenmiştir. Tavanın orta tarafı baklava şeklinde bitkisel motiflere sahip, köşe taraflardaki madalyon içerisine manzaralar resmedilerek katta ki banyoda çini desenler kullanılmıştır. 

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi | Kültür Portalı

1982 yılında Paşaoğlu Konağı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldıktan sonra 1983 tarihinden itibaren onarılmaya başlanmıştır. 1987 yılında onarımını ve teşhir - tanzimini tamamlayarak 'Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi' olarak hizmete açılmıştır.

Binanın zemin katı idare olarak, birinci katı Etnografik eserler seksiyonu olarak kullanılmaktadır. Bu bölümde kadın ve erkek giysi, takı ve silah gibi eşyalar sergilenmektedir. İkinci kat ise sofa, yatak odası, misafir odası, paşa nine odası ve günlük oda düzenlemeler yapılarak 19. Yüzyıl Konak özelliklerini sergilemektedir.

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, Ordu şehrinin ilk müzesi özelliğini taşımaktadır. 2015 yılında 13 bin 81 yerli, 346 yabancı olmakla birlikte 14 bin 147 turist ziyaret etmiştir. 3 bin 954 eserden 600 adedi sergilenmektedir.

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri?

Yaz Dönemi : 08:00 - 17:00
Kış Dönemi  : 08:00 - 17:00 
Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesine giriş ücretsizdir.

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ordu şehir Merkezin deki Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Ordu kültürel değerleri, rahatlatan doğası ve Karadeniz mutfağının sunduğu leziz yemekler ile ülkemizde görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. 

Ordu Oto Kiralama ve Ordu Rent A Car firmaları içerisindeki Eco Oto Kiralama şirketi Araç ve Filo Kiralama hizmetleri ile birlikte kaliteli hizmet sunmaktadır. Or-Gi Havalimanı dışarısında bulunan şube ofisi ile profesyonel ve deneyimli personelleri ile müşterisine 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. 

Or-Gi Havalimanı ile Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi 18KM olmakta ve 25 dakika sürmektedir. Ordu Araç Kiralama firması Eco Oto Kiralama şirketinin segment ve lüks araçları ile ulaşımınız oldukça rahat ve kolay olmaktadır.
İlginizi Çekebilir
  • Küpkaya Kanyonu Tarihi Kültür – Ordu / Ulubey
    Ordu, Ulubey Güzergâhı üzerinden gidilmekte ve Kardeşler Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Ordu merkeze 32KM, Ulubey ilçesine 9KM uzaklıktaki kanyon özelliğine sahiptir. Ordu, doğal
  • Ankara Esenboğa Havalimanı Rent a Car ve Araç Filo Kiralama Hizmetleri
    Türkiye’nin başkenti olan Ankara’da yer alan Esenboğa Havalimanı (ESB) uluslararası büyük Havalimanı olarak ön plana çıkmaktadır. Şehir merkezine 28KM mesafe ve 25 dakika ulaşım sürmektedir. Araç Kiralama Ankara ve Rent a Car Ankara sektörü içerisinde firmalar arasında ...
  • Karester(Garester) Yaylası - Uzungöl Gezi Rehberi
    Doğu Karadeniz Bölgesinin en meşhur yerlerinden birtanesi konumundaki Uzungöl, doğal güzellikleri, huzurlu ve keyifli ortam sunmaktadır. Karester(Garester) Yaylası, Uzungöl’ün güneyinde yer almaktadır. Yaylaya çıktığınızda Uzungöl’ün eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.
  • Yason Burnu Turizm Cenneti – Ordu / Perşembe
    Eski ismi Vona olan Perşembe Ordu ilinin bir ilçesi olmaktadır. Vona Yarımadasın da yer almaktadır. Uzun zaman Roma ve Bizans hâkimiyeti altında kalmıştır. Perşembe, Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon İmparatorluğunu ortadan kaldırması sonucu Vona Osmanlı İmpar...
  • Ortamahalle Tarihi Kültür – Trabzon Gezilecek Yerler
    Trabzon şehri, Akçaabat ilçesinin tarihi dokusunu Ortamahalle’ye geldiğinizde hissedeceksiniz. Arnavut kaldırımı sokağı, tarihi kokusu, Osmanlı dönemine ait evleri, dik yokuşu ve meydanı ile günümüze kadar gelmektedir. Yerleşim yerleri arasında bulunan ilçe Akçaabat köf...
Whatsapp Telefon