Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi Tarihçesi ve Özellikleri

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi Tarihçesi ve Özellikleri
1986 yılında Paşa Hüseyin Efendi tarafından, Ordu il Merkezi Selimiye Mahallesi, Taşocak Caddesi ile Erkoç Sokağı kesiştiği köşede yaptırılmıştır. Konağın ahşap malzemesi Romanya dan getirilmiştir. 625 metrekarelik bahçe alan üzerine inşaası gerçekleştirilmiştir. Yapımı İstanbullu bir usta tarafından yapılmıştır. 

Paşa Konağı, 19. Yüzyıl sivil mimarimizin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Konağın zemini dâhil olmak üzere üç katlı olmaktadır. Konağın birinci ve ikinci katını ayıran silme ile birlikte, binanın köşe taraflarında yer alan kaideli ve baskılı yarın sütunlar mevcuttur. Konsolları destekleyen bitkisel motifli söve taşı ile çevrelenen üstün saçaklı pencerelerin de taş işçiliği görülmektedir. 

Konağın dış cephesine merdiven, balkon, bahçe duvarı, çatı kenarlarındaki işlemeleri taşlar ve korkuluklar hareket kazandırmıştır. Konağın bahçesinde orijinal taş ocak ve fıskiyeli bir havuz bulunmaktadır. 

PaşaKonağı, birinci ve ikinci kat tabanı ahşap, zemin katı taş döşeme olmaktadır. Tavanlar ahşap kaplama, üst katındaki sofanın ahşap tavanı ise yağlı boya desenleriyle süslenmiştir. Tavanın orta tarafı baklava şeklinde bitkisel motiflere sahip, köşe taraflardaki madalyon içerisine manzaralar resmedilerek katta ki banyoda çini desenler kullanılmıştır. 

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi | Kültür Portalı

1982 yılında Paşaoğlu Konağı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldıktan sonra 1983 tarihinden itibaren onarılmaya başlanmıştır. 1987 yılında onarımını ve teşhir - tanzimini tamamlayarak 'Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi' olarak hizmete açılmıştır.

Binanın zemin katı idare olarak, birinci katı Etnografik eserler seksiyonu olarak kullanılmaktadır. Bu bölümde kadın ve erkek giysi, takı ve silah gibi eşyalar sergilenmektedir. İkinci kat ise sofa, yatak odası, misafir odası, paşa nine odası ve günlük oda düzenlemeler yapılarak 19. Yüzyıl Konak özelliklerini sergilemektedir.

Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, Ordu şehrinin ilk müzesi özelliğini taşımaktadır. 2015 yılında 13 bin 81 yerli, 346 yabancı olmakla birlikte 14 bin 147 turist ziyaret etmiştir. 3 bin 954 eserden 600 adedi sergilenmektedir.

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri?

Yaz Dönemi : 08:00 - 17:00
Kış Dönemi  : 08:00 - 17:00 
Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesine giriş ücretsizdir.

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ordu şehir Merkezin deki Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Ordu kültürel değerleri, rahatlatan doğası ve Karadeniz mutfağının sunduğu leziz yemekler ile ülkemizde görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. 

Ordu Oto Kiralama ve Ordu Rent A Car firmaları içerisindeki Eco Oto Kiralama şirketi Araç ve Filo Kiralama hizmetleri ile birlikte kaliteli hizmet sunmaktadır. Or-Gi Havalimanı dışarısında bulunan şube ofisi ile profesyonel ve deneyimli personelleri ile müşterisine 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. 

Or-Gi Havalimanı ile Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi 18KM olmakta ve 25 dakika sürmektedir. Ordu Araç Kiralama firması Eco Oto Kiralama şirketinin segment ve lüks araçları ile ulaşımınız oldukça rahat ve kolay olmaktadır.
İlginizi Çekebilir
  • Şehirden Uzak Doğaya Yakın Tekke Dağı Tabiat Parkı
    Tekke Dağı Tabiat Parkı, başkent Ankara ilinin turistik ilçesi olan Beypazarı'nda yer almaktadır. Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • Lebedos Antik Kenti
    Arac Kirala İzmir ile ulaşacağınız Lebedos Antik Kenti, 12 İyonya kentinden bir tanesidir. İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur.
  • Tuz Gölü
    Ankara Araç Kiralama ile ulaşacağınız Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Tuz Gölü, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine oldukça yakındır
  • Söke Doğanbey Köyü
    İzmir Araba Kiralama hizmeti ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Söke Doğanbey Köyü; Aydın ili Söke ilçesine 30 km uzaklıktadır. Küçük, sakin, huzur dolu bir köydür Doğanbey. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşa...
  • Metropolis Antik Kenti
    İzmir Araç Kiralama Fiyatları bakımından konforlu ve uygun fiyatlı bir şekilde ulaşacağınız Metropolis Antik Kenti, İzmir ilinin Torbalı ilçesinde yer almaktadır. Metropolis Antik Kenti, günümüzde dahi kazı çalışmalarına devam edilen ve değeri her geçen gün daha da arta...
Whatsapp Telefon