Gümüşhane Tarihçesi ve Özellikleri Nelerdir?

Gümüşhane Tarihçesi ve Özellikleri Nelerdir?
18. Yüzyıl da ‘’Gümüşhane’’ adıyla resmi kayıtlara geçmiştir. 18. Yüzyıl öncesi 1200 yılların da ise uzun süre ‘’Haldia’’ adı ile anılmaktadır. O yıllarda işletilmeye başlanan maden ve karbon demirleri meşhur olması, Antik Çağların Yunan Karadeniz Bölgesinde olmasını sağlamıştır.

Yerli kabileleri göze çarpmış ve özelliklerine göre Gümüşhane’ye Khalybia ismini verilmiştir. Khalybia, Yunanca da demir adını taşımaktadır. Gümüşhane anlamı Türkçe de ‘’Gümüş’’ , Farsça da ‘’hane/yurt/diyar’’ sözcükleri birleşerek ‘’Gümüş Evi/Diyarı’’ anlamına gelmektedir.

Deniz seviyesinden 1150M yükseklikte Harşit Çayı’nın, oluşturduğu tarihi İpekyolu’nun bulunması sebebiyle tarih boyunca önemli şehir olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye’nin ili olan Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi iç illeri arasındadır.

Kuzey de Trabzon, güneyde Erzincan, doğuda Bayburt ve batıda Giresun illerine komşu olmaktadır. Erzurum’un kazası olan Gümüşhane, Kale bucağı(Kovans) ve Yağmurdere Erzurum’a bağlı kazalar olarak gösterilmektedir.

19 Temmuz 1916 tarihinde I.Cihan Harbi sırasında Rus kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. 1918 yılında tamamı ile harap halde geri alınmıştır. Gümüşhane, Cumhuriyet sonrası il olmuş ve Bayburt, Kelkit, Şiran, Torul ilçeleri Gümüşhane’ye bağlanmıştır.

Gümüşhane Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Torul Kalesi,
İkizevler Kent Müzesi,
Kov Kalesi,
Canca Kalesi,
Santa Harabeleri,
Kromni Şehri,
Satala Antik Kenti,
Paşa Hamamı,
İmera Manastırı,
Karaca Mağarası,
Torul Cam Teras,
Tomara Şelalesi,
Limni Gölü Tabiat Parkı,
Taşköprü Yaylası,
Zigana Yaylası,
Camiboğazı Yaylası,
Zigana Kayak Merkezi,
Artabel Gölleri Tabiat Parkı,
Kadırga Yaylası,
Vank Kilisesi,

Gümüşhane Seyahatleriniz de Tercih Edilen Firma Bilgileri?

Trabzon Havalimanı ve merkez de bulunan Araç Kiralama Trabzon ve Rent a Car Trabzon firmaları içerisinde Eco Oto Kiralama şirketinin size sunacağı, iş seyahatlerinizin ve turistlik gezilerinizin keyifli geçmesini sağlamaktadır.

Aile ve akraba ziyaretleriniz de günlük, haftalık ve aylık uzun dönem Filo ve Araç Kiralama hizmetlerinin güvenilir ve konforlu fiyat seçenekleri göz önünde bulundurularak kaliteli hizmet verilmektedir.

Eco Oto Kiralama geniş araç filosu ve kurumsal işleyişi ile hizmetlerini 1993 yılından itibaren sürdürmekedir. Hayalinizdeki lüks aracı kiralamak çok kolay olmakta ve keyifini sürmektesiniz.

Trabzon Havalimanı ile Gümüşhane arası 107KM ulaşım mesafesinde olmaktadır. Trabzon Oto Kiralama ve Trabzon Araç Kiralama alanındaki Eco Oto Kiralama şirketi araç filoları ile yolcuğunuz 1 saat 49 dakika sürmektedir.

Gümüşhane Yöresel Yemekleri Nelerdir?

Pestil ve Köme,
Borani,
Evelik Dolması,
Katıklı Çorba,
Lemis,
Fıskıl Tatlısı,
Kartol Yahnisi,
Gendime Pilavı,
Ayvalı Et Yemeği,
İlginizi Çekebilir
  • Şehirden Uzak Doğaya Yakın Tekke Dağı Tabiat Parkı
    Tekke Dağı Tabiat Parkı, başkent Ankara ilinin turistik ilçesi olan Beypazarı'nda yer almaktadır. Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • Lebedos Antik Kenti
    Arac Kirala İzmir ile ulaşacağınız Lebedos Antik Kenti, 12 İyonya kentinden bir tanesidir. İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur.
  • Tuz Gölü
    Ankara Araç Kiralama ile ulaşacağınız Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Tuz Gölü, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine oldukça yakındır
  • Söke Doğanbey Köyü
    İzmir Araba Kiralama hizmeti ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Söke Doğanbey Köyü; Aydın ili Söke ilçesine 30 km uzaklıktadır. Küçük, sakin, huzur dolu bir köydür Doğanbey. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşa...
  • Metropolis Antik Kenti
    İzmir Araç Kiralama Fiyatları bakımından konforlu ve uygun fiyatlı bir şekilde ulaşacağınız Metropolis Antik Kenti, İzmir ilinin Torbalı ilçesinde yer almaktadır. Metropolis Antik Kenti, günümüzde dahi kazı çalışmalarına devam edilen ve değeri her geçen gün daha da arta...
Whatsapp Telefon