Anıtkabir (Ankara)

Anıtkabir (Ankara)
Cumhuriyetimizin kurucusu büyük kurtarıcımız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir yer almaktadır. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihimizden, Atatürk’ün hayat konuları seçilen heykel ve kabartmalar mevcuttur.

Ulu Önder Atatürk, Türk milletinin demokratik bir devlet anlayışı içinde yaşanmasını benimseyerek, ''Bağımsız ve milli egemenliğine dayanan ve yürüttüğü mücadelede milleti ile bütünleşerek başarıya ulaşmıştır.''

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 15. yılında hastalığı ağırlaşarak 10 Kasım 1938 tarihinde Dolmabahçe Sarayı içerisinde hayata gözlerini kapatarak aramızdan ayrılmıştır.

Bir sohbet esnasında, 1923 yılında Atatürk; ''Elbet bir gün öleceğim beni Çankaya’ya defneder, hatıramı yaşatırsınız'' demiştir. Bu sözlerinin üzerine ''Beni milletim nereye isterse oraya defnedebilir, fakat benim hatıramın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır.'' diye eklemiştir.

Anıtkabir, Türk Ulusunun ona karşı duyulan sonsuz saygı ve minnettarlığının bir ifadesi olarak bilinmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisindeki en güzel ve anlamlı eser konumuna sahiptir.

Rasattepe (Anıttepe) Ne demek?

M.Ö XII. yüzyıl Anadolu’da devlet kuran Frig uygarlığına ait mezarlar bulunmaktadır. Anıttepe’nin ismi Rasattepe olmasının sebebi rasat istasyonu bulunmasıdır. 

Dolayısıyla Anıtkabir, Rasattepe de yapılmasına karar verilmiştir. Bu mezar yapılarının kaldırılması için arkeolojik kazılar yapılmaktadır. Çıkartılan tüm bu Eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi içerisinde tanıtılmaktadır.

Anıtkabir Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ankara Esenboğa Havalimanı içerisinde bulunan Ankara Araç Kiralama ve Ankara Rent a Car firmaları arasında Cande Rent A Car şirketinin güvenilir Araç ve Filo Kiralama hizmetlerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Anıtkabir ile Ankara Esenboğa Havalimanı arası 30 kilometre mesafedir. Cande Rent A Car ile Araç Kiralama ve Rent a Car hizmeti 32 dakika sürerek yolculuğunuzun tadını çıkarabilirsiniz. 

Cande Rent A Car müşteri hizmet kalitesi, geniş Filo çeşitliliği, güler yüzlü personel karşılaması ve avantajlı fiyat seçenekleri mevcuttur. Ankara Araç ve Filo Kiralama sektöründe müşteri memnuniyetini ön planda tutması ile tercih edilmektedir.

7 gün 24 Saat Araç ve Filo Kiralama ve Rezervasyon için Tel : 0 542 260 41 81 - Online Rezervasyonlarınız için www.canderentacar.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Anıtkabir Tarihi Yapısı ve Özellikleri?

Anıtkabir, anıtsal yönü ağır basmış, simetriye önem veren ve kesme taş malzemeler kullanılmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı Devleti mimari süsleme özelliklerine yer verilmektedir. Yapımı 9 yıl sürerek 4 aşama geçirmiş olup 1953 yılında tamamlanmıştır. Ağırlığı 150.000 bin ton olmaktadır. 

Anıtkabir, şüphesiz en ilgi çekici bölümlerinin başında Atatürk‘ün huzuruna çıkmadan önceki Aslanlı yol gelmektedir. 262 metre yolun yan taraflarında 24 aslan heykeli bulunmaktadır. Yol boyunca bulunan 24 aslan heykeli, 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir. 

Anıtkabir’in Mehmetçik Kulesi ve Müze Müdürlüğü gibi yerlerinde, çarkıfelek ve rozet denilen taş süslemeler mevcuttur. Bu özellikleriyle Selçuklu ve Osmanlı Devleti sanatıda göze çarpmaktadır. Yaklaşık 750.000 bin metrekarelik alanı kaplamaktadır. 

Anıt mezar, Atatürk'ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” söyleşinden esinlenerek, Barış Parkı ve Anıt Bloku olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır.

Anıt Bloku üç bölümden oluşmaktadır ;

Aslanlı Yol
Tören Meydanı
Mozole
İlginizi Çekebilir
  • Şehirden Uzak Doğaya Yakın Tekke Dağı Tabiat Parkı
    Tekke Dağı Tabiat Parkı, başkent Ankara ilinin turistik ilçesi olan Beypazarı'nda yer almaktadır. Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • Lebedos Antik Kenti
    Arac Kirala İzmir ile ulaşacağınız Lebedos Antik Kenti, 12 İyonya kentinden bir tanesidir. İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur.
  • Tuz Gölü
    Ankara Araç Kiralama ile ulaşacağınız Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Tuz Gölü, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine oldukça yakındır
  • Söke Doğanbey Köyü
    İzmir Araba Kiralama hizmeti ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Söke Doğanbey Köyü; Aydın ili Söke ilçesine 30 km uzaklıktadır. Küçük, sakin, huzur dolu bir köydür Doğanbey. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşa...
  • Metropolis Antik Kenti
    İzmir Araç Kiralama Fiyatları bakımından konforlu ve uygun fiyatlı bir şekilde ulaşacağınız Metropolis Antik Kenti, İzmir ilinin Torbalı ilçesinde yer almaktadır. Metropolis Antik Kenti, günümüzde dahi kazı çalışmalarına devam edilen ve değeri her geçen gün daha da arta...
Whatsapp Telefon