Hamsiköy Tarihi Doğa Harikası

Hamsiköy Tarihi Doğa Harikası
1900'li yılların başında ulaşımın kısıtlı ve zor olması bölgeyi ticarette önemli konum haline getirmişti. Günümüzde ise ulaşım, teknoloji ve sanayileşmenin gelişimiyle birlikte eski önemini kaybetmesine neden olmuştur. Yinede Trabzon ve ülke ekonomisi için lor peyniri, telli peynir, kaşar, tereyağ ve süt üretimi sağladığı bilinmektedir.

Hamsiköy Nerede ve Anlamı?

Trabzon şehrinin Maçka ilçesine bağlı olduğu bilinen Hamsiköy, Zigana dağı eteklerinde 1300m rakım yüksekliğine sahip olmaktadır. Trabzon şehir merkezine 50km, Maçka ilçe merkezine 20km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşımda şöförlü veya şöförsüz transfer hizmeti veren Trabzon Oto Kiralama tercih edilmektedir.

Hafif yağmur yağmasıyla oluşan sis inanılmaz görünüm sağlayarak sizi bulutların üzerinde rahat hissetmenizi sağlayacaktır. İsmiyle gezgin turistlerin merak konusu olmuş ve gezilecek yerler içerisinde yerini almıştır. Bölgede bulunan; Hamsiköy, Dikkaya, Çıralı, Ciharlı ve Güzelyayla köylerini bir isim altında toplamasıyla bu ismi almıştır. Asıl ismi ''Hamse'' köy olarak bilinir ve arapçada anlamı 5 demektir.

Hamsiköy Sütlacı İsmi Nereden Gelmekte ve Nasıl Yapılmaktadır?

Köye gelen yerli ve yabancı turistlerin ulaşım seçiminde Trabzon Rent a Car hizmetleri önemli yere sahip olmaktadır. İlk kez köye gelen misafirlerin çoğu hamsi yiyeceklerini düşünebilir, fakat köye ulaşıldığında sütlacının meşhur olduğunu öğrenerek ufak bir şaşkınlık yaşayabilirler.

XIX. yüzyıl başlarında bu köyde Ahmet Efendi ve Osman Konak isminde iki lokantanın mevcut olduğu anlatılmaktadır. O yılları görmüş büyüklerimizin anlatmasına, midesinden rahatsızlanan Ahmet Efendi için pirinç ile sütü kaynatan Osman Konak sonrada şekerle tatlandırayım demiş, fakat birşeyin eksik olduğu kanaatine varmıştır. Çözüm olarak bir tutam tuz ekleyince, ortaya çıkan lezzetin beğenilmesini sağlamış ve Hamsiköy sütlacı ismini almıştır. En büyük özelliğiyse bölgenin sağlamış olduğu çiçek floryası sayesinde lezzetli süt ile yapılmasıdır. Kısa sürede istenilen tadı yakalamanız mümkün olmayıp pişirme süresinin en az 1 saat olduğunu bilmelisiniz.

Hamsiköy'ün Önemi ve Yapısı

Kuzeyde Çin ve Hindistan'ın İpekyolu ticaretini Avrupa ile bağlayan önemli geçiş noktalarından birtanesi olduğu bilinmektedir. 1923 yılında başlayan mübadeler sonrası rum halkı Hamsiköyü terketmişlerdir. Fakat, İpekyolu ticaretinin geçiş bölgesi olduğu için Trabzon'un ilçeleri Of ve Çaykara dan göç alınmasını sağlamıştır.

Doğu Anadolu Bölgesinden gelen kervanlar burada mola vererek dinlenirdiler. Otantik köy evlerine sahip olan Hamsiköy, tatil planlaması yapan turistlerin uğrak noktası haline geldiğini göreceksinizdir. Köye adım attığınız an itibariyle yaşayan insanların sevimli, cana yakın ve konuksever olduğunu yaşayıp deneyimlemelisiniz. Yerli halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 

Bölgenin coğrafi yapısı itibariyle dağ bisikleti kullanımı ve yürüyüş severler için çok elverişlidir. Gelen ziyaretçilerin yeşil doğa içerisindeki köye bayıldığını söylemek mümkündür. Ormanlık alanlarının sağladığı temiz hava ve bol oksijen sayesinde köyün turistler tarafından tercih edilen gezi yeri olmasını sağlamıştır.
Gezilecek yerler içerisinde olan güzide köyümüze tüm tatil severlerimizi beklemekteyiz. Tatil sürecinizdeki zamanınızı, Eco Oto Kiralama online rezervasyon seçenekleriyle sizin için keyifli ve güvenilir hale getirmektedir. Trabzon Araç Kiralama da müşteri memnuniyetini ön plana çıkarması ile kesinlikle değerlendirebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
  • Şehirden Uzak Doğaya Yakın Tekke Dağı Tabiat Parkı
    Tekke Dağı Tabiat Parkı, başkent Ankara ilinin turistik ilçesi olan Beypazarı'nda yer almaktadır. Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • Lebedos Antik Kenti
    Arac Kirala İzmir ile ulaşacağınız Lebedos Antik Kenti, 12 İyonya kentinden bir tanesidir. İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur.
  • Tuz Gölü
    Ankara Araç Kiralama ile ulaşacağınız Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Tuz Gölü, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine oldukça yakındır
  • Söke Doğanbey Köyü
    İzmir Araba Kiralama hizmeti ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Söke Doğanbey Köyü; Aydın ili Söke ilçesine 30 km uzaklıktadır. Küçük, sakin, huzur dolu bir köydür Doğanbey. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşa...
  • Metropolis Antik Kenti
    İzmir Araç Kiralama Fiyatları bakımından konforlu ve uygun fiyatlı bir şekilde ulaşacağınız Metropolis Antik Kenti, İzmir ilinin Torbalı ilçesinde yer almaktadır. Metropolis Antik Kenti, günümüzde dahi kazı çalışmalarına devam edilen ve değeri her geçen gün daha da arta...
Whatsapp Telefon