Söke Doğanbey Köyü

Söke Doğanbey Köyü

Doğanbey Köyü'nde tüm mimari Rumlardan kalmadır. Doğanbey Köyü; 2. Abdülhamit'in fermanıyla, 19. yüzyılda Ege'deki adaların ihtiyaçlarını temin etmek için kurulmuştur. Hane sayısı 300'ü aşan bir yerleşim yeridir.

Köyde; Sisam, Kıbrıs ve Girit gibi yerlerden getirilen Rumlar yaşamaktaydı. Fakat 1. Dünya Savaşı'nda bu köy, Yunan çetelerini korumaya başlamış ve Ege'nin efeleri de bu duruma kayıtsız kalmamıştır. Günümüzde rüzgardan başka bir şeyin ses çıkarmadığı bu köy, vakti zamanında kanlı çatışmalar görüp geçirmiştir. Ordumuzun İzmir'e girmesiyle buradaki Rum ailelerin çoğu köyü terk etmiştir.

1924'teki bu büyük göçte Selanik ve Balkanlardan gelen Türkler ile Kürtler boş kalan bu köye yerleştirilmiştirler. Daha sonra; arazinin verimsiz ve rüzgarlı oluşu ve de hızla artan nüfustan dolayı halk buraya sığmamaya başlamıştır. Köy sakinleri 1980'lerin sonunda devlet teşvikiyle yer değiştirmiştir. Günümüzde eski ve yeni şeklinde ikiye ayrılan Doğanbey Köyü'nün Rum köyü olanına eski; Türklerin sonradan kurduğuna ise Yeni Doğanbey denmesinin sebebi de budur. Yeni kurulan Doğanbey, eski köyün hemen 2 km aşağısında yer almaktadır.

Köylülerin oturmadıkları ve harabeyken satmış oldukları evlerin çoğunu bölgedeki beyaz yakalılarla sanatçıların da aralarında bulunduğu aydın bir kesim almıştır. Evlerin restorasyonların, sokaklardaki yağmur oluklarının, yolların ve ağaçlandırmaların tüm masraflarını kendileri üstlenmiştir.

Köyde görülen taş evlerin mimarisi oldukça etkileyicidir. Bu evlerin tamamı sit alanı içerisindedir ve aslına uygun restorasyon dışında herhangi bir dönüşüme izin verilmemektedir.

Köyün tarihi dokusunun yanı sıra bahçe peyzajlarındaki özen rengarenk çiçekler ve meyve ağaçları da bu köyü özel hissettiren diğer unsurlar arasındadır. Köy sakinlerinin özel yaşamlarına müdahale edilmediği sürece sokakların ve evlerin fotoğraf çekimine izin verilmektedir. Ve bu sayede filtresiz ve spontane çekimlerle eşsiz sanat eserlerine imza atabilirsiniz.

Doğanbey Köyü'nde 1890'larda Rumların hastane amacıyla yaptığı fakat sonradan ilkokul olarak kullandığı iki katlı bina, köy sakinlerinden biri tarafından Dilek Yarımadası Milli Parkı Tanıtım Merkezi'ne dönüştürülmüştür. Ücretsiz ziyaret edilebilen bu müzede bölgenin coğrafyası, hayvanı ve bitkisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Hayatın hızlı ritminden ve kalabalıktan kendini izole etmiş olan Doğanbey Köyü; kendi kendine rafine bir hayat yaratanların köyüdür. Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezinirken kendinizi ülkenin en ütopik köyünde hissedebilirsiniz.  Yeşilin, morun, sarının rengarenk tonlarının Ege'nin mavisiyle buluştuğu bir köydür Doğanbey. Ayrıca dünyada sadece bu köyde yetişen Mor Fincan Çiçeği, köyün önemli değerlerinden bir tanesidir.

"Entel Köy Efe Köye Karşı" ve "Dedemin İnsanları" filmleri ile 2013 Alman yapımı "Pinokyo" filmlerine mekan olan Doğanbey Köyü, film şirketlerinin de gözdesi haline gelmiştir. 

İzmir Araba Kiralama ile Ulaşım Sağlayacağınız Doğanbey Köyü Civarında Yapılabilecekler

Yeni Doğanbey Köyü'nde Karina kıyısında balık yiyebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır.

Bölgeye 5 dakika mesafede Güllübahçe Köyü'nü ziyaret edebilir ve eski bir Rum kasabası olan bu yerdeki Aziz Nikolaos Kilisesi'ni gezebilirsiniz.

Güllübahçe'yi de biraz geçtiğinizde; eskiden bir liman olan Priene Antik Kenti'nde tarihe bir yolculuk yapabilirsiniz. Aydın’daki tüm mekanlara Adnan Menderes Havalimanı içerisinde hizmet veren İzmir Araba Kiralama şirketi Eco Oto Kiralama ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Aydın Söke’de Konaklama Mekanları Nelerdir?

Sakinliği ve huzurlu yapısı sayesinde dinlendirici bir tatilin adresi olan Söke'de konaklama seçenekleri geniş seçeneklere sahiptir. Dilerseniz; Kirazlı Sultan Konak, Ephesus Boutique Hotel, Maendros Butik Otel, Haymanalı Hotel, Ege Golf Hotel gibi seçeneklerle sıcak ve samimi bir ortamda hizmet alabilirsiniz.

İzmir Araba Kiralama Hizmeti ile Doğanbey Köyü Nerededir ve Nasıl Gidilir?

Ecocar Araç Kiralama İzmir şirketi müşteri memnuniyeti odaklı hizmetiyle size en konforlu İzmir ve Aydın seyahati fırsatını sunmaktadır. Doğanbey Köyü, Aydın ilinin Söke ilçesinde yer almaktadır. Söke ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı arası 93 km mesafededir.

Aydın'a gelen ziyaretçilerin görmek istediği Doğanbey Köyü'ne ulaşımı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda bulunan Ecocar İzmir Araba Kiralama hizmeti ile gerçekleştirebilirsiniz veya transfer hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Ecocar İzmir Araç ve Filo Kiralama şirketi, uygun fiyat seçenekleriyle günlük, haftalık veya aylık olarak İzmir Araba Kiralama hizmetiyle faaliyet göstermektedir.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan İzmir Rent A Carİzmir Araba Kiralama ve Avis ihtiyacınızı Ecocar Araç Kiralama ile edineceğiniz hizmetle avantajlı fiyat seçenekleri ve üstün kalite anlayışıyla giderebilirsiniz. www.ecocar.com.tr

İlginizi Çekebilir
  • Şehirden Uzak Doğaya Yakın Tekke Dağı Tabiat Parkı
    Tekke Dağı Tabiat Parkı, başkent Ankara ilinin turistik ilçesi olan Beypazarı'nda yer almaktadır. Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • Lebedos Antik Kenti
    Arac Kirala İzmir ile ulaşacağınız Lebedos Antik Kenti, 12 İyonya kentinden bir tanesidir. İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur.
  • Tuz Gölü
    Ankara Araç Kiralama ile ulaşacağınız Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Tuz Gölü, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine oldukça yakındır
  • Metropolis Antik Kenti
    İzmir Araç Kiralama Fiyatları bakımından konforlu ve uygun fiyatlı bir şekilde ulaşacağınız Metropolis Antik Kenti, İzmir ilinin Torbalı ilçesinde yer almaktadır. Metropolis Antik Kenti, günümüzde dahi kazı çalışmalarına devam edilen ve değeri her geçen gün daha da arta...
  • Gerçekleşen Bir Rüya: İzmir Kadifekale
    Andan Menderes Oto Kiralama hizmeti ile ulaşacağınız ve M.Ö. 3. yüzyılda İzmir merkezde körfeze hakim bir konumda kurulmuş olan Kadifekale, Makedonya Kralı Büyük İskender'in isteği ile yapılmıştır.
Whatsapp Telefon