Tarihi Bakırcılar Çarsısı – Tarihi Kültür

Tarihi Bakırcılar Çarsısı – Tarihi Kültür
Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli ticaret ve kültür şehri olan, bölgedeki zengin bakır yataklarından elde edilen bakır, Trabzon atölyelerinde işlenmektedir. Geleneksel olarak bakır, ortaçağdan itibaren bronz ve pirinçten mutfak kaplarıyla, çeşitli eşya yapımına devam etmektedir.

II. Bayezid döneminde mal ve değerler çizelgesinde gösterildiği gibi, Trabzon’un en büyük sanayi kolunu oluşturmaktadır. Atölyelerdeki bakır, bronz ve pirinç büyük bir beceriyle üretilen kaplar, Osmanlı sarayında kullanılacak kadar değerli olan Kuzeybatı, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde kullanılmıştır.

Trabzon’un en önemli liman şehri olması, Karadeniz Bölgesindeki bakır eşyalarını deniz yoluyla şehirlere ihracını kolaylaştırmaktadır. Anadolu’daki şehirlere de çok sayı da barut ve güherçile kazanları gönderilmiştir.

Bakırcılık sanatı günümüze kadar Trabzon atölyelerinde canlı bir şekilde devam etmektedir.

Bölgeye özgün geleneksel el sanatları aşağıdaki gibidir ;

Üstten saplı ocak kazanları,
İbrikler,
Süt tasları,
Hamur leğenler,
Kapaklı hamsi tavaları,
Kapaklı sahanlar,
Mangallar,
Bakraçlar,
Güğümler,
Hoşaf tasları,
Maşrapalar,
Tencereler,
Trabzon atölyelerin de yukarıdaki bir çok bakır tarihi güzelliği görebilirsiniz. El sanatları oldukça iyidir.

Trabzon’un tarihi yerler arasında yerini koruyan Bakırcılar Çarşısı, günümüzde yerini çeliğe bırakmıştır. Hediyelik eşya ve tarihi dokusu ile halen ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir. Buraya rağbet azalmış olsada İstanbul, Adapazarı ve Bolu yörelerinin, bakır ve kap kaçak olarak en çok aradığı mutfak eşyaları içerisinde yer almaktadır.

Tarihi Bakırcılar Çarşısına Nasıl Gidilir? 

Trabzon Havalimanı ile Tarihi Bakırcılar ulaşım mesafesi 6KM olmakta ve 10 dakika sürmektedir. Trabzon Havalimanı içerisinde bulunan Trabzon Oto Kiralama ve Trabzon Rent a Car alanında Eco Oto Kiralama firmasının keyifli Filo ve Oto Kiralama hizmetleri tercih edilmektedir.

Profesyonel ve deneyimli ekip çalışanları ile üstün hizmet kalitesi vermektedir. Geniş Araç Filo Hizmetlerini bünyesinde bulundurması ile avantajlı fiyatlandırma seçenekleri sunulmaktadır.

Kurumsal işleyişi ile 1993 yılından bugüne Trabzon – Ankara – İzmir – Ordu ve Giresun olmak üzere beş şehir de hizmet vermektedir.

Keyifli sürüşleriniz için araç seçimi yapmanız yeterli olacaktır.

Çevresinde Bulunan Başlıca Tarihi Alanlar Nelerdir?

Taşhan

Trabzon Valisi İskenderpaşa tarafından 1531-1533 yılları arasında yaptırılmıştır. Osmanlı Dönemi avluya sahiptir. Çeşitli zamanlarda yapılan onarımlarla günümüze kadar gelmiştir. Duvarlar düzgün yontu taştan yapılmış, tonoz örtü ve revak kemerleri tuğlasıdır. Çatısı önceden kiremit kaplı iken 1980 yılında ki onarımdan sonra beton mozaik olarak değiştirlmiştir.

Vakıf Han(Gön Han, Attar Han)

Hicri 1196, Miladi 1781 yılında güneydoğu kısmındaki caminin şadırvanı üzerindeki kitabeye göre Hacı Yahya isimli bir hayır sever tarafından yapılmıştır. Bedestenin kuzeybatısında yer almaktadır. Üç katlı bir avluya sahiptir.

Esas girişi zemin katın doğu tarafındadır. Birinci kat girişi güney tarafta olup bu katta dört dükkan, şadırvan ve caminin giriş kapısı bulunmaktadır. Avlu etrafında ki odaları farklı büyüklüktedir. Kuzey de orta kısım da eyvan bulunmaktadır. İkinci katta cami ve revaklı avlu odalara sahiptir.

Alaca Han

Yakınındaki Alaca Hamam ile birlikte XVIII. Yüzyıl yapıldığı bilinmektedir. Üç katlı bir handır, taş işçiliğiyle dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Ana giriş kapısı batı cephesinin ortasındandır. Örtüsü alaturka kiremittir. 1. ve 2. katta odalar, zemin katta depolar yer almaktadır.

Paşa Hamamı

İskenderpaşa vakıfları arasında adı geçen Çarşı Camiii güneyinde yer alan çifte hamamdır. 1521 - 1533 yılları arasında yapılmış, batı kısmında erkekler yer almaktadır. Bu kısım soyunmalık, soğukluk ve dikdörtgen şeklinde, sıcaklıktan oluşmaktadır. Kadınlar kısmı soyunmalık, soğukluk ve iki hücreden ibaret sıcaklıktan meydana gelmektedir.

Sekiz Direkli Hamam

Trabzon Belediyesi tarafından onarılmış, Pazarkapı mahallesinde bulunan Hamam, sıcaklık bölümü kare şeklinde oluşmaktadır. Soyunmalığın güney köşe tarafından soğukluğa girilmektedir. Duvar yükseklikleri 2.5 metre olup, dört halveti bulunmaktadır. Sekizgen planlı göbek taşı, yuvarlak kemerleri ve birbirine bağlayan sütunları mevcuttur.

Bedesten

Mimari yapısıyla Trabzon’un turistlik yerler arasında ilginç görüntüye sahip olan Bedesten, şehir merkezine 400 metre uzaklıktadır. ’Pazar’’ anlamına gelen kelime, dilimize Frasçadan gelmektedir. XIII. yüzyıldan itibaren yapılmaya başlanan bedestenlerin bir örneği de Trabzon’da bulunmaktadır.

Kare planlı kesme taşlarla yapılmış içerisinde 48 odası bulunmaktadır. Çarşıda kıyafet, kumaş ve mücevherler alım-satımı yapılmaktadır. Bu yer kültürel bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin uğrak noktası konumuna sahip ve tarihi dokusuyla görülmeye değer yerler arasında yerini almaktadır.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı Ulaşımı için Kiralama Firmaları?

Eco Oto Kiralama şirketinin Oto Kiralama ve Rent a Car alanında sağlamış olduğu üstün konforlu araçlarını tercih ederek tatilinizin keyfini sürebilirsiniz.

Filo ve Araç Kiralama hizmetleri ile Trabzon Havalimanı ve merkez şube ofisi ile Rent a Car hizmeti vermektedir.
İlginizi Çekebilir
  • Şehirden Uzak Doğaya Yakın Tekke Dağı Tabiat Parkı
    Tekke Dağı Tabiat Parkı, başkent Ankara ilinin turistik ilçesi olan Beypazarı'nda yer almaktadır. Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • Lebedos Antik Kenti
    Arac Kirala İzmir ile ulaşacağınız Lebedos Antik Kenti, 12 İyonya kentinden bir tanesidir. İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur.
  • Tuz Gölü
    Ankara Araç Kiralama ile ulaşacağınız Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Tuz Gölü, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine oldukça yakındır
  • Söke Doğanbey Köyü
    İzmir Araba Kiralama hizmeti ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Söke Doğanbey Köyü; Aydın ili Söke ilçesine 30 km uzaklıktadır. Küçük, sakin, huzur dolu bir köydür Doğanbey. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşa...
  • Metropolis Antik Kenti
    İzmir Araç Kiralama Fiyatları bakımından konforlu ve uygun fiyatlı bir şekilde ulaşacağınız Metropolis Antik Kenti, İzmir ilinin Torbalı ilçesinde yer almaktadır. Metropolis Antik Kenti, günümüzde dahi kazı çalışmalarına devam edilen ve değeri her geçen gün daha da arta...
Whatsapp Telefon