Torul Kalesi Tarihçesi / Kültür Portalı

Torul Kalesi Tarihçesi / Kültür Portalı
Gümüşhane ilinin batısında yer alan Torul ilçesi, kuzeyinde Trabzon, güneybatısın da Giresun, batıda Kürtün ve güneyinde Şiran ile komşu konuma sahiptir. Dağlık arazi yapısı ile denizden yüksekliği 950M ilçenin yüzölçümü 1049km² olmaktadır.

Trabzon Havalimanı içerisinde Trabzon Araç Kiralama ve Trabzon Rent a Car firması Eco Oto Kiralama çeşitli Araç ve Filo Kiralama hizmetleri ile ulaşım oldukça kolay ve rahatdır.

M.Ö. 1400’lü yıllarda kurulduğu tarihte bilinmektedir. IV. Haçlı seferleri esnasında Trabzon’u ele geçiren Cenevizliler Torul’u alarak, ilçenin çoğu yerine ateş kulesi ve kaleler inşa ederek haberleşmeyi sağlamıştır.

Torul’un Yapısı ve Özellikleri
Torul ormanları ve madenleri ile tarihte ün yapmış, çok dik ve geçit vermeyen kayalıkları ile sığınma yeri olmaktadır.

Bölgeye ilk gelen Türk boyu Çepniler olmuş, Selçuk Sultanı Tuğrul Bey’in kuzeydoğu seferinde çadırının Torul’da kurulması sebebiyle önceden Ardasa diye anılan ilçeye, Torul denilmeye başlanmıştır.

Torul, 1886 yılında Trabzon’un kazası olarak gösterilmiştir. 1893 yılında yapılan sayım sonuçları 36.137 kişi ile Gümüşhane Sancağı’nın en büyük kazası kabul edilmesi sonrası Cumhuriyet Döneminde Gümüşhane’ye bağlı ilçe kabul edilmiştir.

Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında iklim geçişi görülmektedir. Son yıllarda Torul barajının etkisi ile Karadeniz Bölgesi iklim tipine rastlanmaktadır. İlçede hayvancılık geçim kaynaklarından birisi olmaktadır.

Torul Atölye İşçilikleri Nelerdir?

İlçe de bulunan ormanlık alanların fazlalığı ile yöre insanı geçmişten bugüne el sanatlarına yatkın olmaktadır. El sanatları konusunda da bir çok atölye işçilikleri görülmektedir.

Ağaç işletmeciliği,
Kurulmuş yayık,
Kova,
Sofra,
Külek,
Oklava,
Kaşık,
Torul Kalesi Tarihteki Önemi ve Kullanımı
IV. Haçlı seferi esnasında, Trabzon şehrinden Torul’a gelen Cenevizliler tarafından Zegan Kalesi olarak inşa edilmiştir. M.Ö. 1400 yıllarında Zegan(Zigana) Kalesi olarak, Haldia dükü Cyril Cabasica’nın konutu olarak bilinmektedir. Amasya Valisi Bayezit, Osmanlı Padişahı II. Mehmed’in fermanı ile Rakkas Sinan Bey’e, ‘’Toğrul’un üzerine doğrul’’ diye emretmiş ve Rakkas Sinan Bey 1479 yılında kaleyi ele geçirmiştir.

Kale günümüzde harabe durumda olan haberleşmede kullanılan bir ateş kulesi olarak kullanılmıştır. Kalenin doğusunda olan kapısı yaklaşık yüksekliği 200M olmaktadır. Kalenin duvar örgüleri doğal kaya renginde olmakta ve moloz taştan yapılmıştır.

Torul Kalesi Seyir Terası

Türkiye’nin en yüksek cam seyir terasları arasında yer almaktadır. Torul Cam Seyir Terası, Gümüşhane’nin Torul ilçesinde, Zigana tüneliyle Karaca Mağarası güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Torul Kalesi, yüksekliği 240M tepe zirvesinde yapılmış, 90M çevre alanı ile en fazla 50 kişiyi aynı anda taşıyabilecek cam platformuna sahiptir.

Karadeniz içerisinde eşsiz manzaralarından birini izleme fırsatı sunmaktadır. Seyir Terası, hafta sonları ortalama 150 kişiye ev sahipliği yaparak misafir etmektedir. Cam Seyir Terasına gelen yerli ve yabancı turistler bol bol fotoğraf ve video çekimi yapmaktadır.

Torul Çevresinde Başlıca Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Gümüşhane ili Torul ilçesi çevresinde başlıca gezebileceğiniz yerleri aşağıda sizin için listemekteyiz.

Torul Büyükçit Köyü ‘’Meryemana Manastırı’’ (Panagia Theotokos),
Limni Gölü,
Karaca Mağarası,
Torul ve Cam Seyir Terasına Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Trabzon Havalimanı ile Gümüşhane Torul ilçesinin arası 81KM olmaktadır. Oto Kiralama Trabzon ve Rent a Car Trabzon alanındaki firmalar içerisinde Eco Oto Kiralama araçları tercih edilmektedir.

Eco Oto Kiralama firmasının bölgeye uygun arazi-suv araç kategorisi ile Rent a Car hizmeti sağlamaktadır. Dİzel ve benzinli, otomatik ya da manuel Araç ve Filo Kiralama sunmaktadır.
İlginizi Çekebilir
  • Şehirden Uzak Doğaya Yakın Tekke Dağı Tabiat Parkı
    Tekke Dağı Tabiat Parkı, başkent Ankara ilinin turistik ilçesi olan Beypazarı'nda yer almaktadır. Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • Lebedos Antik Kenti
    Arac Kirala İzmir ile ulaşacağınız Lebedos Antik Kenti, 12 İyonya kentinden bir tanesidir. İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur.
  • Tuz Gölü
    Ankara Araç Kiralama ile ulaşacağınız Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Tuz Gölü, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine oldukça yakındır
  • Söke Doğanbey Köyü
    İzmir Araba Kiralama hizmeti ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Söke Doğanbey Köyü; Aydın ili Söke ilçesine 30 km uzaklıktadır. Küçük, sakin, huzur dolu bir köydür Doğanbey. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşa...
  • Metropolis Antik Kenti
    İzmir Araç Kiralama Fiyatları bakımından konforlu ve uygun fiyatlı bir şekilde ulaşacağınız Metropolis Antik Kenti, İzmir ilinin Torbalı ilçesinde yer almaktadır. Metropolis Antik Kenti, günümüzde dahi kazı çalışmalarına devam edilen ve değeri her geçen gün daha da arta...
Whatsapp Telefon