Trabzon'daki Saklı Cennet Çal Mağarası

Trabzon'daki Saklı Cennet Çal Mağarası
Çal Mağarası, Karadeniz’in doğallığını koruyan illerden biri olan Trabzon’un Düzköy ilçesinde bulunmaktadır. Düzköy ilçesinin ÇAL köyünde doğal cennet diye nitelendirilen ve dünyanın en uzun ikinci mağarasını sizin için inceledik.

Çal Mağarası'nın Merak Edilen Tarihi

Çal Mağarası tahmini 8 milyon yıllık bir süreçte oluştuğu bilinmektedir. Mağara oluşumu iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk aşama kireçtaşı içinde bulunan fay kaynaklı çatlakların yüzeyden sızan sular ile kireç taşını çözerek fay kaynaklı kırıklar genişlemiş ve yeraltı su kanalı oluşmasına sebep olmuştur.
İkinci aşamada ise bölgesel yükselme sonucu mağaranın gelişimini sağlayan su akımı azalmış buna bağlı olarak da mağara gelişimi durmuştur.  Mağarada düdenlerden sızan su kanallarında kısım kısım sarkıt ve dikitler meydana gelmiştir.
İl Özel idaresi tarafından 2000 yılında bazı düzenlemeler yapıldıktan sonra 2003 yılında ziyarete açılan Çal Mağarası bazı verilere göre 1116 metre, bazı verilere göre ise 1050 metre yüksekliğe sahip olduğu bilinmektedir. Üzerinde kale bulunan Çal Mağarasının gölü ve akarsuyu mevsim koşullarına göre kış aylarında 50 santimetreye ya da 1,5 metre derinliğe göre değişirken, yaz aylarında ise 25 santimetreye kadar azalmaktadır.
Mağara girişinde sizi kuru hava karşılarken iç kısımlara doğru ilerledikçe dış atmosferin dolinlerle olan akımı nedeniyle mağaranın nem seviyesi artmaktadır. Mağara, ahşap bir yürüme yoluyla gezilmesi kolaylaştırılmış olup giriş kısmının 200 metre düz yürünmesinden sonra 400 metre ve 150 metre olmak üzere kollara ayrılmaktadır.
400 metrelik alanın içerisinde yürürken 60. Metresinde sizi küçük göl ve çağlayan karşılayacaktır. 150 metrelik diğer bir yürüme alanın sonunda bulunan odada ise ‘erime çukuru’ olarak bilinen oval şeklindeki dolinden akan su karşılayacaktır. Mağaranın 8 km’lik ulaşılabilir alanını gezerken yükseklikleri zaman zaman değişen, dokunduğunuzda hissedeceğiniz su akıntısı halen devam eden sarkıt ve dikitler eşliğinde Çal Mağarası gezisi yapacaksınız.

Çal Mağarasına Nasıl Gidilir ve Giriş Ücreti?

Trabzon’un Düzköy ilçesinde bulunan doğal güzelliğe sahip Çal Mağarası turu için Trabzon araç kiralama şirketinden kiraladığınız araç ile yola çıktınız ve nasıl gideceğinizi düşündünüz! Çal Mağarası; Trabzon kent merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyebiliriz.
Trabzon Araç Kiralama şirketinden aldığınız araç ile Karadeniz’in sahil yolundan ilerleyerek Akçaabat - Söğütlü köprüsünden dönün. Düzköy yoluna girdikten sonra yukarı düz bir şekilde ilerledikten sonra, bu yol sizi Çal Mağarasına ulaştıracaktır. Mağara giriş ücreti 2020 yılı itibariyle yetişkin 8 TL, öğrenci 4 TL ücreti olmakla beraber engelli kimlik kartına sahipseniz yanınızda refakatçi eşliğinde ücretsiz girebilirsiniz.
Çal Mağarasına ulaşmak için Trabzon Araç Kiralama şirketinin sunmuş olduğu navigasyon desteği hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.
Trabzon'un en köklü Oto kiralama şirketi Eco Oto Kiralama firması olarak Trabzon Havalimanı ve Şehir Merkezin de bulunan şube ofislerindeki tüm araçlar için navigasyon hizmeti sağlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir
  • Şehirden Uzak Doğaya Yakın Tekke Dağı Tabiat Parkı
    Tekke Dağı Tabiat Parkı, başkent Ankara ilinin turistik ilçesi olan Beypazarı'nda yer almaktadır. Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • Lebedos Antik Kenti
    Arac Kirala İzmir ile ulaşacağınız Lebedos Antik Kenti, 12 İyonya kentinden bir tanesidir. İzmir ilinin Seferihisar ilçesinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur.
  • Tuz Gölü
    Ankara Araç Kiralama ile ulaşacağınız Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Tuz Gölü, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine oldukça yakındır
  • Söke Doğanbey Köyü
    İzmir Araba Kiralama hizmeti ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Söke Doğanbey Köyü; Aydın ili Söke ilçesine 30 km uzaklıktadır. Küçük, sakin, huzur dolu bir köydür Doğanbey. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşa...
  • Metropolis Antik Kenti
    İzmir Araç Kiralama Fiyatları bakımından konforlu ve uygun fiyatlı bir şekilde ulaşacağınız Metropolis Antik Kenti, İzmir ilinin Torbalı ilçesinde yer almaktadır. Metropolis Antik Kenti, günümüzde dahi kazı çalışmalarına devam edilen ve değeri her geçen gün daha da arta...
Whatsapp Telefon